Zaglądający:
niedziela, 28 lutego 2010
Chleb razowo - orkiszowy
Nie omieszkam donieść, że sezon chlebowy trwa, jestem ciekawa kiedy mi minie :-p

Chleb razowo - orkiszowy:
mąka razowa 2000 300g
mąka orkiszowa 1100 270g
woda 200 ml
mleko 200 ml
sól 1,5 łyżeczki
miód 2 łyżeczki
paczuszka drożdży 7g
program 3

Nie ukrywam eksperyment - udany, razowiec pyszny :-)
Eksperymenty będą trwały :-)





Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów zawodników igrzysk.

Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego.


piątek, 26 lutego 2010
Żyję - maszyna też :-)
Nie omieszkam donieść, że maszyna wypróbowana, żyję ona też i na pewno będzie w użyciu. Zrobiłam dwa chleby według przepisu, jeden jasny drugi ciemny oba smakowite. Smakują lepiej niż wyglądają - nie umiem robić artystycznych zdjęć :-)

Chleb pszenno-razowy:
woda 340 ml
mąka razowa 2000 180  g
mąka Lubella - pełne ziarno 340 g
olej 0,5 dużej łyżki
sól 1,5 małej łyżki
drożdże babuni suszone 1 mała łyżka
maszynka na 3

Chleb tradycyjny:
woda 450 ml
mąka pszenna (500) 700 g
sól 2 małe łyżki
drożdże Babuni suszone 3/4 małej łyżki
maszynka na 2


Sylwia - maszynka zamówiona w internecie razem z przesyłką 408,50 zł :-)
Kankanka - dziękuję, smaczne są :-)



środa, 24 lutego 2010
Będzie drugi wpis :-)
I mam drugi wpis :-)
Żarty żartami, ale nie jestem zakurzona w robótkach.
Zaczęłam szalik - zobaczymy na którą zimę.
Nic nadzwyczajnego: drutowy, warkoczowy, dwustronny.
Stan na dziś 34 cm.
Wełna o lekkim odcieniu beżu - zobaczymy co z niego wyniknie.
Trzymajcie kciuki :-)

11:33, tkajona , Druty
Link Komentarze (2) »
Pracować wszak trzeba :-)
I już koniec lutego - obiecałam wpisać coś na blogu raz w miesiącu - zauważyłam, że się kończy, więc, aby zdążyć coś wypadałoby coś napisać.
W domu po remoncie kuchni nowy nabytek - opiekacz do chleba.
Firma Moulinex model - Home Bread Baguette


Ostatnio często piekę chleb razowy, niestety z ciężkiej mąki jest ścisły, zobaczymy w opiekaczu. Próbowałam na drożdżach, proszku, potem dowiedziałam się, że musi być na zakwasie, niestety trudno jest upolować moment kiedy się skórka za mocno spieka :-p.
W ogóle staram się zbyt wiele czasu nie poświęcać na rzeczy zbędne, nie mam go zbyt wiele.
Więc teraz by oszczędzić czas i pieniądze, mniej prądu niż w piekarniku :-p zacznę stosować to urządzenie - trzymajcie kciuki, żebym kuchni nie spaliła :-p
Znalazłam w programach tego ustrojstwa metodę na chleb razowy, ale czy zda rezultat nie wiem :-p
W pracy cały czas od rana do wieczora, na pewno do czerwca, w soboty też co drugi tydzień, staram się odpoczywać w niedzielę.